De Groene Amsterdammer

‘Ik schaam me hier erg voor’

Voor weekblad De Groene Amsterdammer ging ik op pad met Filip – een man van 50 die dakloos was geraakt en op zoek ging naar een slaapplaats voor de nacht. Dat viel niet mee: economisch daklozen krijgen niet altijd toegang tot opvang. Lees het volledige artikel op Blendle.

Schermafbeelding 2015-07-21 om 17.09.45

DE NACHT WAS KOUD. Filip (50) doolde rond in de buurt van Schiphol. Hij zag ze liggen, de daklozen, in een slaapzak gerold. Hij maakte een praatje met ze. Uiteindelijk ging hij zitten onder een viaduct. Dit was zijn tweede nacht op straat. Aan het begin van de avond zat hij in Schiphol Plaza. Om twaalf uur – sluitingstijd van de luchthaven – moest hij naar buiten. Onder dat viaduct drong het tot hem door: hij was nu echt dakloos. Zijn baan op een technische helpdesk was hij kwijt. Zijn beltegoed was op. Hij had tien cent in zijn jaszak, en niemand wist dat hij hier zat. ‘Het ging niet meer. Ik zag die mensen en ik nam me voor: zo wil ik niet worden. Ik weet dat het snel kan gaan. Als je me ziet, zou je niet denken dat ik dakloos ben, maar over twee dagen loop ik er ook zo bij. Het klinkt gek, maar daar onder dat viaduct voelde ik heel sterk: dank je de koekoek, dat gaat mij niet gebeuren.’

Nog diezelfde nacht voelde Filip aan de deur van het Dienstencentrum van het Leger des Heils op Schiphol. Dicht. Nu, kwart voor elf de volgende ochtend, komt hij terug. Hij heeft hooguit vier uur geslapen in de afgelopen ­etmalen en hij rilt. Binnen houdt hij zijn jas aan. Hij klemt zijn hand om een kop koffie terwijl hij met medewerker Esther praat. Soms trekt hij een beetje met zijn gezicht. Van vermoeidheid, maar ook omdat het hem niet koud laat hier naar ­binnen te stappen. Het woord ‘dakloos’ slikt hij in. Hij zegt liever dat hij zonder huis is komen te zitten. ‘Ik ga nu mijn kaarten op tafel leggen. Ik loop al twee jaar rond als een kip zonder kop en ik kom geen stap verder. Ik heb hulp nodig.’

Onder de oprit naar de A4 staat een klein grijs gebouw met op de zijmuur het rode schild van het Leger des Heils, afdeling Welzijn en Gezondheidszorg Noord-Holland. Aan de overkant van de straat liggen het Sheraton en het Hilton Hotel. Voor de deur staan wat lege bagage­karretjes. Twee keer per dag kunnen daklozen hier terecht voor een kop koffie.

….lees verder op Blendle.